BITCOIN ZIET LANGETERMIJNVOORDELEN VAN DOLLARDALING DOOR CENTRALE BANKEN

Als de mondiale centrale banken een indicatie zijn, kan de bitcoinprijs zijn supersonische bull-run voortzetten, ondanks het feit dat hij de afgelopen drie weken een pauze heeft ingelast.

De kern van de bullish theorie is de Amerikaanse dollar. Het is waar dat de wereldwijde opslagplaats van waarde op Bitcoin Billionaire wijze heeft geprobeerd om uit zijn neerwaartse trend van 2020 te komen, de trend die zijn waarde ten opzichte van de top zes buitenlandse valuta’s met 6,8 procent zag dalen. Dit jaar is de US-dollar-index met 2,60 procent opgeveerd door de verwachting dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht zou herstellen.

Maar ondanks de groei van de greenback op korte termijn, blijven centrale banken over de hele wereld minder overtuigd van zijn kracht op lange termijn.

AFNEMENDE RESERVES

Achteraf gezien blijven de centrale banken de grootste spelers op de valutamarkt. Zij houden toezicht op meer dan $12 biljoen aan reserves, dus het is waarschijnlijker dat beleggers hun signalen afleiden van hoe zij bepaalde activa, zoals de dollar, behandelen.

De laatste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds onthullen dat het aandeel van de greenback in de wereldwijde reserves is gedaald tot het niveau dat voor het laatst werd gezien in 1995. Centrale banken hielden 1,5 procent minder dollars aan dan ze in het derde kwartaal van 2020 deden – volgens gegevens van december 2020.

Zach Pandl, hoofd van het onderzoek naar vreemde valuta bij Goldman Sachs, zei dat de overladen bearish weddenschappen op de dollar de centrale banken wellicht hebben doen wegtrekken van de munt. Hij merkte op dat “verschillende structurele trends de vooruitzichten voor de dollar op middellange termijn in negatieve zin beïnvloeden”, waaronder een groeiend handelstekort in de VS, de euforie rond de aanstaande gemeenschappelijke obligatiemarkt in Europa en het pandemische herstel van China.

“Dit alles voorspelt een iets zwakkere dollar in de komende 12 maanden,” zei de heer Pandl.

Verschillende factoren hebben bijgedragen tot de daling van de dollarmarkt. Een van de belangrijkste is het besluit van de Federal Reserve om ultralage rentetarieven in te voeren en te handhaven na de wereldwijde marktroutine van maart 2020. Dat injecteerde meer liquiditeit in de markt, waardoor beleggers de koopkracht van de dollar zagen dalen.

Bovendien stortte de Amerikaanse regering gratis dollars op de rekeningen van miljoenen Amerikanen. Het overaanbod zette de greenback verder onder druk. Ondertussen zorgde lockdown-verveling ervoor dat velen hun stimuleringscheques gebruikten om te wedden op risicovollere markten. Bitcoin profiteerde van de nieuwe instroom. De dollar daalde verder.

WAT STAAT BITCOIN TE WACHTEN?

De omgekeerde correlatie tussen Bitcoin en de Amerikaanse dollarindex is zelden strikt.

De cryptocurrency sloot het eerste kwartaal van 2021 af met een stijging van 100 procent. Toegegeven, het wankelde meerdere keren in de buurt van sterke technische weerstandsniveaus – en gedeeltelijk door stijgende rendementen op Amerikaanse obligaties die het vooruitzicht om de dollar vast te houden aantrekkelijker maakten voor beleggers. Maar, het hield vast aan zijn bullish bias omdat beleggers het zagen als een hedge tegen stijgende inflatie.

Centrale banken hebben de dollar in het eerste kwartaal misschien weer opgekrikt, zegt Tai Wong, hoofd van de handel in basis- en edelmetaalderivaten bij Bank of Montreal. Toch voegde hij eraan toe dat het een kortetermijntrend blijft.

Men kan verwachten dat Bitcoin een langzame groei zal laten zien temidden van de opleving van de Amerikaanse dollar. Zelfs een correctie van 30-40 procent ten opzichte van de huidige koers zou de bullish bias intact houden, vooral nu de markt van de cryptocurrency’s een hoge vlucht neemt onder leiding van PayPal, Visa, Mastercard, BNY Mellon, Goldman Sachs, Morgan Stanley, en vele anderen.